Návrat na hlavní stranu

Kulajda

2l vody, 3 hrsti krájených hub, asi 4 brambory, 4 vejce, 1 menší cibule, 2 lžíce sekaného kopru, 2 celé pepře, 2 kuličky nového koření, bobkový list, špetka kmínu, sůl. Na zahuštění: 1/4 l kysané smetany, 3 lžíce hladké mouky
Do osolené vody dáme vařit nakrájené houby, nakrájenou cibuli a kmín. Vaříme je asi půl hodiny, pak přidáme další koření a brambory nakrájené na kostičky. Když brambory změknou, připravíme si závar ze smetany. Na kulajdu musí být kysaná smetana, ze sladké, ani přidáním octa, se nedocílí ta pravá chuť. Kysanou smetanu rozkvedláme, přidáme mouku a umícháme hladké těstíčko. Po čáctech ho lijeme do polévky. Přitom stále mácháme, aby se mouka rozvařila. Zahuštěnou kulajdu okořeníme sekaným koprem. Pak rozdělíme na talíře půlky vajec vařených na tvrdo nebo nebo hniličku a přelijeme je horkou polévkou.

Copyright 1994-2024 © Luděk Šorm